Naturens guld

Bivoks indpakning

Jer som kender mig ved jeg brænder for alt fra naturen og gør det selv. Derfor vil jeg også præsentere bivoks indpakning med jer.
Har du prøvet bivoks indpakning før? Det er mega smart og nemt at bruge
Jeg vil 100% bruge det mere end jeg nogensinde har gjort før – ja vi skal jo alle lige finde ud af det inden vi kan gøre noget!

Bivoks indpakning er en fantastisk alternativ til plastikplastfolie og sølvpapir. Samtidig er det en super  måde at reducere plastik i køkkenet på. Endnu bedre, det er utrolig nemt at lave dine egne hjemmelavede bivoks indpakning! Du kan endda genbruge gammelt stof til det. Følg med for at lære hvordan.

 

Hvad er bivoks indpakning?

Bivoks indpakninger er stof, der er blevet belagt med ren bivoks, olie og harpiks.
De er formbare, let klistrede og bruges til at beskytte, forsegle eller pakke madind i.

Ydermere er bivoksindpakninger genanvendelige, ikke-giftige og biologisk nedbrydelige . Du kan købe færdiglavede på nettet, eller lave dine egne!
Brug bivoks indpakninger til at dække skåle mm ind , eller til at pakke mad direkte ind i.

Du kan lave nøjagtigt til det du ønsker – til sandwich, ost, frugt mm Lav små eller store poser til bla brød. Det holder sig neget længere

Bivoks har naturlige antibakterielle og svampedræbende egenskaber, så de er ret hygiejniske!

Der er lavet undersøgelser som bekræftede, at fødevareindpakningsprodukter, der indeholder bivoks, er effektive til at forhindre fødevarefordærvelse og hæmmer spredningen af ​​skadelige fødevare bakterier. Sørg dog for at at holde dine indpakninger rene
Kombinationen af ​​bivoks og stof skaber en åndbar indpakning, der holder fugt inde, holder maden frisk i længere tid, men også giver den mulighed for naturligt at ånde.
Fordi de er lavet med naturlig bivoks, dufter  indpakningerne lidt af … ja, bivoks . Jeg synes personligt ikke, at dette er et problem.

Kan jeg bruge alt slags stof?
Det er absolut bedst at bruge 100 % bomuld, hamp eller hørstof til at lave bivoks indpakninger.
Økologisk eller genbrug af stof er så meget desto bedre!
Naturlige stoffer som bomuld vil let opsuge bivoksen ind i stoffets fibre. I modsætning hertil vil syntetiske stoffer, der indeholder polyester eller nylon, som på ingen måder absorbere det så let. Bivoksen vil forblive mere på overfladen og til sidst flage af.

Det er bedst at lave hjemmelavede bivoks indpakninger med et tyndt til mellemvægtigt stof : pudebetræk, stofserviet, eller tynde viskestykker. Samtidig må det være så tyndt som ostelærred.
Selvfølgelig kan du gå ud og købe noget lækkert stof som du gerne vil bruge til det

Hvad skal du bruge?

Du kan købe hos hedehuse.dk 
Der er helt sikkert også andre steder du kan handle.

Der findes utrolige mange forskellige opskrifter. Jeg giver dig her min version af den.
Du finder helt sikkert ud af hvor meget du vil bruge af hver ingrediens.

jojobaolie  gør omslagene mere bøjelige (mindre stive) ved stuetemperatur Harpiks gør så det klistre lidt of holder sig fast til emnet/ overfladen.Olien er også med til den bliver ligesom lidt lettere. 

Når du først få taget på det kan du lave mange og lave til gaver

  • 0.5 dl bivoks perler
  • 1-2 spsk harpiks
  • 0.5 – 1 spsk jojobaolie

Portionen her dækker mindst to små til mellemstore stk stof.

Forberedelse af stoffet

  • Vask og tør dit stof også selvom det er genbrug. Brug ikke skyllemiddel
  • Klip stoffet i ønskede former og størrelser alt efter hvad du ønsker. (Se anbefalede størrelser nedenfor.)
  •  Ønsker du en flot kant kan du klippe ud med en takkesaks eller overlocke dine kanter. Dog vil voksen i sig selv gør så det ikke trævler
  • Dine hjemmelavede bivoks indpakninger behøver ikke at være firkantede! De kan være rektangulære eller endda skåret i cirkler.

Anbefalede str.

  • Lille – 18 x 18 cm eller 20 x 20 cm Disse kan bruges til små skåle, frugter eller grøntsager
  • Mellem – 25 x 25 cm eller 29 x 29 cm. Kan anvendes til mellem skål,  ost, en halv sandwich eller andre små til mellemstore grøntsager
  • Stor 33 x 33 cm eller 36 x 36 cm. Anvendes til en hel sandwich, en halv vandmelon, lille ovnfast fad,  mellem tærteform eller en mellemskål – såsom en skål eller kurv med hævende surdej!
  • Ekstra stor40 x 40 cm eller større. Lav en ekstra stor hjemmelavet bivoksindpakning til at dække store skåle og bageforme, hele eller delvise brød og mere.

Alle målene er vejledende

Drys det ud over dit stof, som er lagt på et stk bagepapir
Det skal være nok til at absorbere og mætte stoffet.

Læg et nyt stykke bagepapir over og varm/smelt bivoks, harpiks og olie, så det fylder hele stoffet. Stryg fra midten og ud, som om du skubber voksen ud til siderne. Det tager lidt tid, men øvelse gør mester. Har du ikke nok på som kom ganske lidt bivoks på de steder der ikke er noget.

Når stoffet er mættet skal det ikke være dryppende. Du bliver nødt til at arbejde hurtigt når du er færdig med at stryge/smelte, for at forhindre voksen i at størkne Hæng straks, mens den stadig er våd.
Du kan hele tiden bruge strygejerne med bagepapir til at varme op igen

Prøv dig frem med hvor meget du skal bruge – Stoffet er forskellig i hvor meget det kan suge

Når de er tørre er de klar til brug

Hvad kan du bruge bivoks indpakning til

Eksempler på anvendelse
Nu har du været kreativ  og skal igang med at bruge dine kreationer

Brug dine hjemmelavede bivoks indpakninger til at opbevaring af skåret frugt og grøntsager, omkring ost, brød mm.
Indpakningen er perfekte oven på skåle, madopbevaringsbeholdere eller glaskrukker. Du undgår her både plastikfil og sølvpapir eller låg – over salat eller en restskål med suppe i køleskabet. Fantastisk til at dække vores hævekurv og skål med dej, når vi laver hjemmelavet surdej eller når du skal lave æbleeddike, hvor der ikke må komme låg over.

Du må/skal ikke vaske dine bivoks indpakninger i varmt vand og sæbe da du opløser voksen. Skyl gerne under koldt vand og tør evt af med en klud skyllet op i mild sæbevand

Hjemmelavede bivoks indpakninger klæber som regel bedre til sig selv end en skål eller en anden genstand, så du skal blot klemme siderne sammen for at skabe et godt hold. Hvis de føles en anelse stive og ikke super klistrede, så gør dem mere smidige ved at gnide og varme mellem hænderne kort før brug. Dine hænder gør det varmt og klæbeeffekten opstår. Såfremt det ikke klæber efter dit ønske så juster harpiksen når du laver dem.

Vask af bivoks indpakning

Vask dine hjemmelavede bivoks indpakninger med koldt til lunkent vand og mild sæbe Har du selv lavet din egen castillie sæbe vil den være god Brug ikke varmt vand, da det smelter voksen.
Du kan også tørre dem af med en fugtig klud skyllet op i din sæbevand.
Lad Bivoks indpakningerne lufttørre for derefter opbevar dem derefter et køligt, tørt sted.
Når de er helt tørre, kan du evt folder dem sammen og komme dem i en køkkenskuffe eller skab.

Dine hjemmelavede bivoks indpakninger kan brugesi fere år. Når de først er blevet gamle, tynde og/eller mindre klistrede, er det nemt at genopfriske dem!
Brug samme fremgangsmåde med bagepapir og strygejernet.
Drys  lidt bivoks for at give en frisk ny belægning og liv.
Har de udtjent derest værnepligt kan du bare kompostere dem. Da de er lavet af 100 % naturlige materialer, er bivoksindpakninger biologisk nedbrydelige .

RIGTIG GOD FORNØJELSE

Problemer med bivoksindpakningen?

Når du bruger dine bivoks indpakninger, er det ganske normalt, at folder og svage hvide linjer viser sig. Hvis du var lidt for rundhåndet med bivoksen, kan der være blive flager som falder af. I dette tilfælde skal du lægge det mellem bagepapir og bruge strygejernet igen. Lad voksen smelte igen, sug noget af den overskydende voks op med ekstra stk stof, som du lægger ovenpå og lade de suge noget af alt det overskydende. Såfremt det er modsat at din indpakningen føles slap og ikke voksagtig nok (eller har synlige områder, der mangler voks), gør du samme fremgangsmåde, men med et ekstra drys bivoks for at give en tykkere belægning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *